Home Je eigen webwinkel Je eigen webshop deel 5 – Basisinstellingen deel 2

Je eigen webshop deel 5 – Basisinstellingen deel 2

3

Na een, al zeg ik het zelf, welverdiende vakantie, gaan we vandaag verder met deel twee van de special “je eigen webshop in WordPress’.

Om bestellingen in je shop mogelijk te maken zijn er, behalve artikelen, nog drie zaken die we moeten configureren. De BTW instellingen, de betaalmethoden en verzendmethoden.

Stap 1 – De BTW inrichting van WooCommerce

Onder het tabblad ‘Belasting’ van je WooCommerce Instellingen, vind je alle instellingen die we nodig hebben om de verrekening van de BTW met je klant correct te handelen. Immers, een incorrecte berekening van je BTW, kan tot vervelende problemen met de fiscus leiden. Let op dat je niet klakkeloos van de BTW configuratie in dit artikel uit gaat, jou webshop / situatie kan afwijkende BTW instellingen vereisen. Raadpleeg dus bij twijfel of dit de juiste instellingen zijn altijd de belastingdienst/boekhouder of accountant.

In dit voorbeeld, wordt slechts gewerkt met het BTW tarief van 21%, de BTW tarieven afhankelijk van klantgroep (particulier /zakelijk / binnen / buitenland) laten we in dit voorbeeld buiten beschouwing, omdat hier een aanvullende module voor vereist is.

BTW virtuemart

Wanneer je Virtuemart installeert, krijg je standaard drie BTW tarieven. Het standaard tarief (niet te verwijderen), het ‘reduced’ tarief en het ‘zero rate’ . De laatste twee zijn vrij instelbaar en aangezien we het ‘reduced’ tarief en het nul tarief niet gebruiken heb ik deze verwijderd.

In de webshop is ingesteld dat de prijzen inclusief BTW worden ingevoerd. Dit kun je natuurlijk naar eigen wens instellen. Dit houdt in dat wanneer ik een artikel met een verkoopprijs van € 10,00 instel, dit de prijs inclusief BTW is. Ook op de verzendkosten, berekenen we BTW.

Stap 2 – De BTW code ‘standaard’ instellen

De BTW Code standaard, richten we in zodat 21% BTW wordt berekend op de artikelen (waar we instellen dat deze van kracht is) en voor de verzending.

BTW Code standaard

Onder landcode, laten we * staan, omdat deze BTW code voor alle landen van toepassing is, waar we naartoe verzenden. Het tarief in %, is 21% en de naam BTW 21%, wordt op de factuur weergegeven. Wanneer je de BTW instellingen nu opslaat, wordt netjes de BTW verrekend bij de order:

btw-verrekening-winkelwagen

Stap 3 – Inrichten van de verzendmethoden

In WooCommerce kunnen diverse verzendmethoden worden ingericht. Door verschillende verzendmethoden te hanteren, kan een onderscheid gemaakt worden in verzendkosten naar bijvoorbeeld het buitenland of afhalers. Bij de installatie zijn er vijf verschillende verzendmethoden aanwezig, welke allemaal afzonderlijk ingericht kunnen worden.

 1. Vast Tarief (std uitgeschakeld)
 2. Gratis Verzending (std ingeschakeld)
 3. Internationale verzendingen (std uitgeschakeld)
 4. Locale verzending (std uitgeschakeld)
 5. Afhalen (std uitgeschakeld)

Allereerst dient de verzending ingeschakeld te zijn, om deze te kunnen gebruiken. In onderstaand voorbeeld heb ik ingesteld dat ik een listbox krijg voor de verzendmethoden en dat als standaard verzendadres, het factuuradres wordt gebruikt. Dit kan de klant bij het bestellen uiteraard veranderen.

Verzendpagina Woocommerce

We zorgen in dit voorbeeld voor de volgende verzendmethoden:

 1. Standaard verzending, kosten € 6,95 inclusief BTW
 2. Standaard verzending, alle artikelen verpakt in cadeaupapier, kosten €6,95 inclusief BTW en € 1,00 per artikel exclusief BTW
 3. Gratis verzending, alleen voor bestellingen boven de € 75,00

Allereerst roepen we het scherm ‘Vast tarief’ op en gaan we de eerste twee opties inrichten.

Kosten

In het veld ‘kosten per bestelling’, is 5,74 ingevoerd, omdat je zo inclusief 21% BTW op € 6,95 uit komt.
Verder is onder ‘Extra tarieven’ een optie toegevoegd, waarbij we alle artikelen verpakken in cadeaupapier. Dit kost een euro per item extra.

Stap 4 – Betaalmethoden inrichten

In ons voorbeeld hebben we slechts de betaalmethoden Paypal en Cheque uitgeschakeld en de informatie onder ‘Overschrijving’ ingevuld. In een latere tutorial komen we terug op het implementeren van iDeal in je WooCommerce Webshop.

bankgegevens

Comment(3)

 1. Hi Jean,

  Bedank voor deze uitleg. Ik loop alleen tegen iets aan bij het instellen van de BTW bij de verzendkosten. Nu voer ik daar het bedrag in zonder BTW zodat deze voor de klant verschijnt bij het afrekenen met BTW zoals je uitlegt maar als ik dat doe.. gaat het mis. Deze moet op 3,95 komen maar ik krijg steeds 3,94. Als ik Op 3,26 invoer, maar ook als ik 3,2644 of 3.264462809917 invoer.. Het lijkt met het afronden te maken te hebben.

  Kan het niet vinden. Heb al geprobeerd om:

  3,27 in te voeren. Dan springt deze over naar 3,96
  decimalen te verzetten.
  punt en komma te veranderen in de instellingen te veranderen
  Verschillende berekeningen ingevoerd.

  Dit gebeurt ook als ik op 8,15 wil komen voor de aangetekende post. Dan is het of 8,14 of 8,16

  Over de verzendkosten moet natuurlijk btw worden berekenend dus kan dat niet uitzetten.

  Weet jij misschien wat ik het beste kan doen om de kosten op 3,95 te krijgen bij het afrekenen?

  1. Dat heeft te maken met afrondings verschillen.

   Als je 3,26 euro gebruikt kom je uit op 3.9446 Euro. Namelijk 3,26 * 1,21 = 3,9446 Euro en dat is afgerond 3,94 Euro. Het zelfde geldt voor 3,27 Euro echter kom je dan op een bedrag uit van 3,9567 Euro wat afgerond is naar 3,96.

   Wat je kunt proberen is een bedrag in te voeren met meer dan 2 cijfers achter de comma. 3,95 / 1.21 = 3,26446281. Als je nu dan 3,2645 als getal in kunt voeren dan kom je afgerond wel uit op 3,95. Immers 3,2645 * 1,21 = 3,950045 en dat is afgerond 3,95.

   Een andere oplossing die je kunt gebruiken is om in plaats van bedragen exclusief BTW in te voeren deze bedragen inclusief BTW in te voeren. Dan heb je geen problemen met afrondingen.

   Bedragen zonder BTW worden eigenlijk alleen gebruik bij bedrijven die bedrijven als klanten hebben. De BTW is immers terug te vorderen door de koper. Voor particulieren is het vaak handiger om prijzen inclusief BTW in te voeren. Dan wordt de klant achteraf niet verrast dat er op de prijs nog eens 21% of 6% BTW gerekend wordt.

   met vriendelijke groet,
   Jean

 2. Mooie uitleg, echter klopt dit naar mijns inziens niet. De tarieven van PostNL zijn namelijk niet inclusief btw, maar exclusief. Naar PostNL hoef jij geen btw af te dragen, maar naar de belastingsdienst wel. Als jij van de 6,95 zelf 21% aftelt, verlies je dat standaard op elke order. Want je rekent 21% over 5,74, niet over de 6,95.

  BTW geldt namelijk over een gehele order, ook horen hier de volledige verzendkosten bij.

  Jouw methode geeft op het oog een mooi bedrag op de factuur, maar die BTW betaal jij helemaal zelf, die verdien jij niet door de verkoop in jouw shop. En omdat verzendkosten niet terug te vorderen zijn (omdat postnl vrijgesteld is van BTW), krijg je een flinke kostenpost op al je orders.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.