Home Nieuws Wat is nieuw in WordPress 3.8

Wat is nieuw in WordPress 3.8

0

Deze week is WordPress 3.8 “Parker” uitgekomen (de makers eren met deze naam jazz saxofonist Charlie Parker). In deze post lees je alles over deze nieuwe versie.

Een geheel nieuw design

WordPress lijkt zich met deze update vooral te willen richten op het uiterlijk en ‘usabillity’ van het administrator gedeelte. Het dashboard heeft een facelift gekregen en het is ‘responsive’ gemaakt, zodat je ook op je tablet of telefoon je blog eenvoudig kunt bewerken. Dit kon al middels de app, maar WordPress lijkt zich toch weer meer te richten op het administrator paneel op zich.

WordPress nieuw uiterlijk

Ook is er een geheel nieuw kleurenschema waaruit je kunt kiezen. Standaard wordt de WordPress backend in het zwart gepresenteerd, maar tussen de acht nieuwe kleuren zit zeker één van jou keus.

WordPress administrator colors

Ook het dashboard waarin je terecht komt wanneer je bent ingelogd, is gewijzigd en sluit beter aan bij het ontwerp.

WordPress 3.8 dashboard

Voor thema’s, is de plugin THX38 opgenomen in de WordPress standaard. Hoewel er functioneel niet veel is gewijzigd, beweert WordPress dat het installeren en onderhouden van je themes een stuk eenvoudiger is geworden. Het ziet er in ieder geval beter uit.

Wordpress 3.8 themes

Gebruik van touchscreens

Widget area chooserDat het gebruik van WordPress op touchscreens de komende tijd een belangrijke rol gaat spelen in de ontwikkeling van WordPress, wordt ook met versie 3.8 weer bevestigd. Meer en meer wordt het slepen van onderdelen beperkt. Dit is bijvoorbeeld te zien bij de nieuwe “Widget Area Chooser”. Deze widget is reeds in oudere versies beschikbaar als plugin, maar nu ook goed genoeg bevonden om in de standaard te worden opgenomen.

Wanneer je nu een widget selecteert om aan je blog toe te voegen, wordt eerst gevraagd waar je deze wil toevoegen. Zodoende is zowel slepen als klikken mogelijk gemaakt.

Dezelfde werkwijze is gekozen binnen de menu’s. Waar in het verleden menu objecten naar de juiste positie gesleept moesten worden, is het in deze versie ook mogelijk om door middel van klikken, het menu te bewerken.

Spectaculair qua nieuwe functionaliteit is WordPress 3.8 dus niet te noemen en dit is ook precies wat critici aan te merken hebben op deze WordPress versie. WordPress wordt niet meer gezien als vernieuwend. Van de andere kant is verise 3.8 wel na een erg korte ontwikkeltijd in de markt gezet en wordt een goede sprong vooruit genomen op het gebied van usabillity op mobiele apparaten.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.