Home Tutorials Het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org

Het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org

0

De laatste tijd krijgen we vaak de vraag wat het verschil is tussen WordPress.com en WordPress.org en de beste keus is in welke situatie. In dit artikel gaan we in op beide ‘platforms’ en de verschillen tussen beide.

WordPress.com

WordPress.com is het overkoepelende platform waar alle websites op staan die door WordPress zelf gehost worden. Op WordPress.com kun je eenvoudig en gratis een blog of website bouwen, waarbij je een domeinnaam krijgt die eindigt op WordPress.com.

Het voordeel van een WordPress.com website is, dat je (in principe) geen kosten hoeft te maken en dat het beheer eenvoudig is. Het nadeel van een WordPress.com website is dat je veel minder vrijheid hebt om allerlei aspecten van je website te beheren.

WordPress.org

Op WordPress.org kun je de bestanden voor je eigen WordPress installatie downloaden. Deze bestanden komen in een zip archief en deze moet je zelf uitpakken en uploaden naar een server. Hierna zul je WordPress moeten installeren.

Het voordeel van een zelf gehoste website, is dat je veel meer kunt beheren van een WordPress.com website. Het nadeel is dat je geld kwijt bent aan je domeinnaam en je webhost. Daarnaast ben je zelf verantwoordelijk voor updates.

WordPress.com WordPress.org
Geen zorgen over updates
Je hoeft je geen zorgen te maken over updates, dit is namelijk
voor heel WordPress.com geregeld.
 Zelf updates installeren
Updates liggen in eigen beheer en je bent zelf verantwoordelijk
voor het plaatsen van deze updates.
Geen plugins
Je mag zelf geen betaalde, gratis of eigengemaakte plugins uploaden en installeren. WordPress.com bepaalt welke functies je op je website mag gebruiken.
Zelf plugins beheren en installeren
Je mag elke betaalde, gratis of eigengemaakte WordPress plugin uploaden en installeren. Hierdoor kun je WordPress veel breder inzetten.
Geen volledige controle over thema’s
WordPress.com bepaalt welke thema’s je op je website mag gebruiken en daarbij heb je zeer beperkte aanpassingsmogelijkheden voor het betreffende thema.
Volledige controle over thema’s
Met een eigen WordPress installatie heb je volledige controle over de look and feel van je website, je kunt namelijk elk WordPress thema installeren en bewerken voor je eigen gebruik.
Gratis
Een WordPress.com website is gratis tot het gebruik van 3GB opslagruimte. Er kunnen wel advertenties op je website getoond worden.
Repeterende kosten
Met een eigen gehoste website heb je maandelijks of jaarlijks terugkerende kosten voor zowel de hosting als de domeinnaam.

Ons advies

Ons advies zou in eerste instantie zijn, goed na te denken over de keuze voor een WordPress.com of eigengehoste website. Wil je een eenvoudige blog, waarbij je geen last wil hebben van updates en onderhoud en bewegingsvrijheid op je website onbelangrijk vinden, dan kun je waarschijnlijk prima uit de voeten met een WordPress.com website.

Mocht je echter nu of in de toekomst meer wensen, dan zouden we toch al snel een eigen gehoste WordPress(.org) installatie adviseren. Bijna elke website is door de jaren heen aan verandering onderhevig en vaak wil je, juist op zulke momenten, meer dan WordPress.com je kan bieden. Het gebruik van plugins en het kunnen aanpassen van je thema weegt hierin nog wel het zwaarst.

Een eigen domeinnaam en hosting heb je overigens al voor onder de 30 euro per jaar.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.