Home Tutorials Wat doe je tegen Spamberichten?

Wat doe je tegen Spamberichten?

0

Een doorn in het oog van elke blogger. Met der tijd lijkt er steeds meer spam op je blog te komen en het verwijderen van spam reacties wordt een dagelijkse taak.

Spamreacties-in-WordPress

Dit soort spam wordt meestal op blogs geplaatst door zogenaamde geautomatiseerde “spambots”. Deze bots zoeken het internet af naar formulieren zoals formulieren waar men een bericht achter kan laten, met als doel een link te spammen op jou website. Om spam tegen te gaan nemen website eigenaren vaak maatregelen zoals het verplicht stellen van registratie voor het reageren, of het toevoegen van een captcha aan formulieren maar, met deze maatregel worden juist de legitieme gebruikers gestraft en het geeft de gebruikers waarvan je wel wilt dat ze een reactie achter laten, een extra drempel om dit ook daadwerkelijk te doen.

Maar wat dan te doen tegen Spam?

WordPress komt standaard met de plugin Akismet geïnstalleerd. Deze plugin is alleen nog niet geactiveerd. Akismet (Automattic Kismet) is een plugin ontwikkeld door één van de mede oprichters van WordPress en herkent spamberichten volgens eigen algoritmes. Zie het als volgt;

Akismet is een zogenaamd “lerend” systeem. Veel WordPress gebruikers over de gehele wereld gebruiken het en het Akismet algoritme wordt opgebouwd aan de hand van al deze gebruikers. Wanneer meerdere websites vergelijkbare berichten als spam aanmerken, leert Akismet deze berichten in de toekomst als spam te identificeren. Zodoende helpt men elkaar in het bestrijden van spam. Daarbij komt dat Akismet gratis is voor niet-commerciële websites.

Stap 1 – Een Akismet API key verkrijgen

Zoals reeds gezegd, is Akismet één van de WordPress plugins die standaard wordt meegeleverd met je WordPress installatie, maar nog niet is geactiveerd. Je hebt namelijk een Akismet API key nodig, welke je op de volgende website kunt krijgen: http://akismet.com/

Akismet API key

Je kunt in de registratie eenvoudig je “Plan” bijwerken. Wil je jaarlijks bijdragen aan Akismet, dan schuif je de balk naar het gewenste bedrag. Wil je Akismet gratis blijven gebruiken, schuif dan de balk geheel naar links.

Akismet contributie

Na alle stappen te hebben doorlopen krijg je een Akismet API key.

Stap 2 – Akismet activeren

Akismet wordt meegeleverd met je WordPress installatie en moet alleen nog geactiveerd worden. Om Akismet te activeren ga je in je installatie naar plugins en klik je onder Akismet op “activeren”.

Akismet Activeren

Na de installatie is je plugin menu uitgebreid met een extra optie om de Akismet configuratie te openen. Open deze en klik op “Ik heb al een key”.

Akismet heb al een key

Na het invoeren van je key druk je op opslaan. Wanneer je de key juist hebt geïnstalleerd, verschijnt volgend scherm en is de plugin actief.

Akismet geactiveerd

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.