Home Tutorials Altijd zeker van een backup met BackWPup

Altijd zeker van een backup met BackWPup

0

In ons artikel over het beveiligen van je WordPress website hebben we al gesproken over het belang van het maken van een backup van je WordPress site. Er zijn legio betaalde  services voor WordPress zoals Backupbuddy en Vaultpress. Voor deze services betaal je maandelijks een bedrag en daarvoor wordt dagelijks een backup in de cloud gemaakt van jou WordPress website.

Maar, er zijn ook gratis alternatieven om dagelijks een backup van je website te maken en dit kan zelfs in de cloud. In deze tutorial laten we zien hoe je dat doet, door middel van de BackWPup plugin.

1. Installatie

Allereerst installeer je BackWPup plugin via je admin menu. Activeer deze na het installeren. Na de installatie is een extra menu optie in je menu verschenen;

BackWPup

2. Configureren van de backup

Zoals gezegd kun je in de plugin automatische backups plannen. Klik in het menu op ‘Add a new job’  om een nieuwe backup procedure toe te voegen.
De pagina kent meerdere tabbladen. In het tabblad ‘General’ stel je in wat precies gebackupt moet worden. De bovenste naam (Please name this job) is de naam van de toegevoegde job.

Onder ‘Job tasks’ stel je in wat precies gebackupt moet worden. Je kunt hier kiezen voor een database backup, een backup van je bestanden, een WordPress XML backup, een lijst (txt) met geïnstalleerde plugins en je hebt de optie om de database te controleren bij het exporteren (en eventueel te repareren).

Onder backup file creation, stel je bij ‘Archive name’ in wat de naam wordt van elke backup. Let op dat je hier geen generieke naam instelt, wanneer dit script bijvoorbeeld dagelijks gestart wordt. Wanneer in dat geval de naam hetzelfde is, wordt je oude backup bestand overschreven.
Ook stel je hier de extensie van het aan te maken archief in. We adviseren om onder deze sectie de instellingen zo te laten staan als ze standaard worden aangegeven.

Bij ‘Job Destination’ stel je in waar je backups opgeslagen moeten worden. Dit kan op meerdere locaties. We adviseren de backup altijd buiten de server te plaatsen. Voor deze tutorial plaatsen we de backup in Dropbox.

Standaard ontvang je een log, wanneer een backup is gemaakt. Wil je dit niet, dan kun je dit uitschakelen onder ‘Log files’

3. Een automatische job aanmaken

Automatisch uitgevoerde taken die op een vastgelegd moment uitgevoerd worden, worden ook wel ‘cron jobs’ genoemd. Onder het tabblad ‘Schedule’ stellen we zo’n cron job in.

We maken in deze tutorial een script wat automatisch iedere nacht om 3 uur een backup wordt gemaakt. Selecteer hiervoor de optie “With WordPress cron” en stel de gegevens zoals in onderstaande afbeelding. Druk daarna op ‘save changes’ om de wijzigingen op te slaan.

WordPress backup cronjob

4. Bestand en database backup instellingen

Welke databases en tabellen gebackupt worden, wordt ingesteld onder de ‘DB Backup’ tab. Wanneer je bepaalde tabellen niet wilt backuppen, de-selecteer deze dan in dit tabblad. We adviseren altijd alle tabellen te backuppen.

Database backup WordPress

Onder de ‘files’ tab, stel je in welke bestanden je wel en welke je vooral niet wilt backuppen. Hier is je backup strategie erg van belang. Bij een groot probleem is het niet nodig de WordPress core gebackupt te hebben, omdat je deze sowieso opnieuw moet installeren voor je de backup terug kunt zetten. In plaats hiervan is het voldoende om de wp-content/themes en je wp-content/uploads directory te backuppen. De-selecteer in dit geval ook de standaard theme’s wanneer je hier niets aan hebt gewijzigd. Deze worden bij een nieuwe installatie automatisch mee geïnstalleerd. De-selecteren reduceert overigens ook de bestandsgrootte van je backup. Indien gewenst kun je natuurlijk ook gewoon alle bestanden backuppen.

WordPress bestanden backuppen

5. Je backup uploaden naar Dropbox

In deze tutorial hebben we gekozen de bestanden te uploaden naar Dropbox. Heb je nog geen Dropbox account, dan kun je op http://www.dropbox.com een gratis account aanmaken. Klik na het aanmaken van een account op ‘Reauthenticate (full Dropbox).’

Dropbox-WordPress-backup

Deze link brengt je naar de Dropbox website, hier dien je de backup applicatie toegang te geven tot je Dropbox folder.
Onder ‘File Deletion’ stel je in hoeveel backups je wilt bewaren. Wanneer je deze op 15 instelt, wordt na 15 dagen steeds de eerste backup overschreven.

Na een druk op de knop ‘Save changes’ is je backup actief en kun je, je job terug vinden onder de menu opdracht ‘jobs’.

Jobs

 

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.