Home Tutorials Werken met widgets

Werken met widgets

0

Widgets (letterlijk: ‘dingtje’) is een term die je in het tijdperk van tablets, smartphones en zeker in de wereld van WordPress veelvuldig tegen komt. Het is één van de aspecten waarop WordPress zich onderscheid ten opzichte van andere cms’en.

Wat is een Widget

Een widget is een klein onderdeel of een kleine module, die je op een bepaalde locatie in je website kan plaatsen. Ja, ik besef mezelf dat, dat wellicht wat vaag klinkt.
Je kunt je WordPress website bijvoorbeeld voorzien van een zoekbox in de linker sidebar. Een nieuwsbrief inschrijf formulier onder elke post, een reclameblok rechts bovenin je header of een van-links-inschuivend blok met links naar al jou pagina’s op de sociale media. Zo’n module noemen we een widget.
Door middel van widgets kun je op een leuke en eenvoudige manier, heel veel functionaliteit aan je website toevoegen.

Hoe plaats je Widgets in je WordPress site

Waar je widgets op je WordPress website kan plaatsen is (bijna) geheel afhankelijk van het thema wat je gebruikt en daarbij de instellingen die je in jou website gebruikt. Over het algemeen heb je bij ieder thema wel de beschikking over een sidebar.
Navigeer in je WordPress admin naar ‘weergave -> Widgets’ om de pagina met widgets te tonen.

Widget pagina WordPress

De widget pagina bestaat uit twee delen. In het linker gedeelte vind je de al beschikbare widgets, die met WordPress of met je gebruikte thema zijn mee geïnstalleerd. Aan de rechterkant van het scherm, vind je de plekken op je website, waar je de zogenaamde widgets toe kan voegen.

Zoals je in bovenstaand voorbeeld ziet, zijn al een aantal widgets actief op de website, in de ‘hoofd-zijbalk’. Dit zijn respectievelijk:

  1. Zoeken
  2. Meest recente berichten
  3. Archief
  4. Categorieën
  5. Meta

Widgets sidebar

 

Wanneer je bijvoorbeeld het archief wilt verwijderen uit deze sidebar, sleep je eenvoudigweg via drag-and-drop het blokje “sidebar” uit de “hoofd-zijbalk” en laat je deze in het gebied “beschikbare widgets” vallen.

Drag and drop van een widget

Ook het toevoegen van een widget gaat zeer eenvoudig via drag-and-drop. Sleep hiervoor een widget vanuit het gebied “beschikbare widgets” naar het blok waarin je de widget op je website wil laten zien. In onderstaand voorbeeld wordt de kalender aan de hoofd-zijbalk toegevoegd:

Slepen met widgets in WordPress

Wijzigingen die je doet, zijn direct op je website zichtbaar.

Activeren van een widget

Instellingen in Widgets

Een widget kan zelf verschillende instellingen hebben. Open het instellingenmenu door op het pijltje naast de widget titel te klikken, in het gebied waar je de widget hebt geplaatst.

Widget-opties

Bovenstaande afbeelding laat een voorbeeld zien van de widget “meest recente berichten”. In deze widget kun je instellen;

  1. Wat de titel van de widget moet zijn (laat je deze leeg, dan wordt er niets gepresenteerd).
  2. Het maximaal aantal te tonen berichten
  3. Wordt de berichtdatum bij het bericht gepresenteerd

Op deze manier heeft elke widget zijn eigen instellingen.

Nieuwe Widgets installeren

Er zijn legio WordPress widgets beschikbaar. Sommige betaald, maar de meeste zijn gratis. De meeste WordPress widgets worden geleverd via een plugin, deze kun je instaleren via ‘Plugins – nieuwe plugin’. Wanneer een plugin een widget bevat en de plugin is geïnstalleerd en geactiveerd, verschijnt de beschikbare widget automatisch in het gebied “beschikbare widgets”.

 

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.